torstai 13. elokuuta 2015

Vadelmapaikkani

Olen saanut isoja ihania puutarhavadelmia ystävieni pihalta, mutta minulla on myös oma vadelmapaikkani rannalla. Marjat ovat paljon pienempiä, mutta aromikkaita. Vadelmat sopivat moneen tarkoitukseen kuten smoothieen, jäätelön kera ja kakkuihin, mutta ehkä parasta on kuitenkin vattuhillo. Ja vattuhillo taas on parasta rasvaisten lettujen kanssa, mmmm... 
Vadelmapaikkaani uhkaa vaara nimeltä peltokierto. Se on rikkakasviksi luettava köynnös (vaikkakin sinänsä ihan kaunis), joka lisääntyy sekä juuriston, että siementen avulla ja tukahduttaa helposti muut kasvit alleen.Tässä toinen hyväkäs nimeltä jättipalsami. Se ampuu kypsät siemenensä kukinnostaan pitkälle ja valtaa alaa tehokkaasti.


Vielä sentään sain litran verran vadelmia saaliikseni, vaikka ala onkin pienentynyt vuosien mittaan. Raakileita on paljon, joten kerättävää riittää vielä pitkään.Keitin vadelmista hillon. Vadelmia litran verran kattilaan, tippa vettä ja keitetään marjoja vartin verran. Sitten kolme desiä hillosokeria perään ja jatketaan keittämistä kunnes hillo sakenee. Lopuksi voi lisätä sekaan vielä pari teelusikallista vaniljasokeria. Ja sitten ei muuta kuin lettujen paistoon. Parille ahmatille kerraksi riittää taikina, johon tulee puoli litraa kulutusmaitoa, pari kananmunaa, puoli teelusikallista suolaa, loraus rypsiöljyä tai juoksevaa Oivariini ja 2,5 dl vehnäjauhoja. Taikinan voi antaa tekeytyä tunnin verran (jos malttaa) ja sitten paistellaan letut voissa kullanruskeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset