perjantai 7. elokuuta 2015

Lisää juttua ja kuvia Reposaaresta

Aiemmin lupasin lisää kuvia Reposaaresta. Sade pääsi yllättämään Avaa oves, Räpsöö -tapahtuman aikaan ja kuvaus jäi tuolloin lyhyeksi. Tässä siis vähän lisää.

Reposaari on Porin kaupunginosa Meri-Poriksi nimetyllä alueella ja se on Kokemäenjoen suistoalueen uloin saari Selkämeren ulapan äärellä. Saari on puolentoista neliökilometrin suuruinen ja siellä on asukkaita noin 1000. Kesäisin asukaslukua suurentavat turistit ja mökkiläiset. Satamatoiminnalla on Reposaaressa pitkät perinteet. Merimiesten mukana on tullut kansainvälisyyttä ja sen on vaikuttanut saaren kulttuurin. Saarella toimi sadan vuoden ajan höyrysaha, jonka ansiosta alueelle muutti paljon asukkaita. Tuolloin ei ollut vielä maantietä Porin mantereelle, joten saaren indentiteetti oli aivan erityisensä. Saha lopetti toimintansa 1974. Jo aiemmin 1956 oli saatu maantieyhteys mantereeseen. Mukavaa juttua Reposaaren menneisyydestä ja vähän nykyisyydestäkin löytyy tästä.

Nykyään Reposaari on aktiivinen asuinalue ja sieltä löytyy runsaasti palveluita: kauppa, kalakauppa, kioski, asiamiesposti, apteekki, lääkärin vastaanotto, neuvola, alakoulu, parturi, ravintoloita ja kahviloita, leirintäalue, matkustajakoti, oma kirkko, kirjasto jne. Omalla autolla keskustaan pääsee puolessa tunnissa ja bussilla vajaassa tunnissa. Reposaaren asukasyhdistys pitää yllä kotisivua, joka löytyy täältä.


                                               Sahasta on muistona enää pelkkä piippu ja ...


                         ... sahan konttorirakennus, jossa nykyään toimii puutarha-alan yritys.


Santtu kyntää nykyään museolaivana maata. Se rakennettiin 1894 ja oli viimeksi miinanraivaustehtävissä 1945-48.

                                   Reposaaren vierasvenesataman ravintola- ja huoltorakennusHistoriallinen Reposaaren ravintola on kuulu kalaruuistaan.


                              Satamapuiston kauniita huviloita, jotka ovat edelleen asuinkäytössä.


                                           Norjalaistyylinen puukirkko rakennettiin 1876.


                                             Muistomerkki 1925 uponneesta aluksesta.                                                         Hautausmaan suihkulähde


                                        Kalervo Kallion "Nuorukainen ja ankkuri"                                                             Kalastusaluksia satamassa


2008 järjestettiin Reposaaressa loma-asuntomessut, jolloin meren rantamille kohosi komeita nykyaikaisia huviloita.


Messujen oheiskohteena esiteltiin kaksi kelluvaa huvilaa. Tarkoituksena oli rakentaa niitä enemmänkin, mutta kysyntää ei löytynyt. Nykyäään huviloita voi vuokrata. Kts. täältä.


Junnila rakennettiin 1884 apteekkari Robert Junneliuksen kesähuvilaksi ja sen ympäristö muokattiin puistoksi. Alkuperäinen pitsihuvila tuhoutui tulipalossa 1991. Sen tilalle rakennettiin uusi rakennus 1993. Seurakunta on omistanut Junnilan vuodesta 1947 alkaen ja järjestää siellä leiri- ym. toimintaa.


Junnilan lammen rannalla kohoaa satumainen rakennus "Ankkala", jossa pidettiin aikoinaan talvisin ankkoja.

Uimarannalle on rakennettu perinteisen mallin mukaiset uimakopit.


Kalasatamaan valmistui 2001 moderni rakennus, jossa toimii ravintola Merimesta sekä kalan käsittely- ja myyntitilat.                               Köynnösruusu kukoistaa vanhan puutalon päätyseinää vasten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset