maanantai 3. elokuuta 2015

Ol niingon gotonas - retki Raumalle

Rauman murre (giäl) on metkaa. Kun sitä oikein puhutaan, ei siitä porilainen tahdo saada mitään selvää, kauempaa tulleista puhumattakaan. Murteessa on lyhennelty sanoja ja siinä on mukana runsaasti germaanisten kielten sanalainoja. Merimiesten mukana on kieleen tullut vaikutteita ruotsin ja englannin lisäksi myös viron, venäjän ja ranskan kielistä. Tuo otsikon teksti on sentään helppo arvata eli: Ole niin kuin kotonasi. Sinunkaupat raumalainen tekee sanomalla: San snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano.

Rauma on leppoisa ja tunnelmallinen kaupunki. Se on perustettu 1442 ja on Suomen neljänneksi vanhin kaupunki Turun, Porvoon ja Ulvilan jälkeen. Vanhan Rauman puutalokaupunginosa on hyvin säilynyt ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Minusta on kerta toisensa jälkeen ihanaa kuljeskelle kapeilla kujilla ja ihailla kauniita rakennuksia ja niiden yksityiskohtia. Lisäksi ilahduttaa pienten putiikkien, kahviloiden ja ravintoloiden määrä ja laatu. Vanha kaupunki on eloisa, ei mikään paikalleen jähmettynyt museoalue (vaikka mukavia museoitakin toki löytyy). Asukkaat hoitavat kauniita talojaan kiitettävästi. 

Rauma tunnetaan  pitsinnypläyksestä. Nykykäsityksen mukaan nypläys tuli kaupunkiin merimiesten mukana ja vakiintui 1700-luvulla yhdeksi elinkeinoksi. Nykyään pitsi houkuttaa turisteja ja kaupungissa vietetään joka vuosi Rauman pitsiviikkoa heinä-elokuun vaihteessa. Jos pitsinnypläys kiinnostaa ja haluat oppia itse nypläämään, käypä katsomassa täältä lisää.

Pitsiviikon lisäksi Raumalla on paljon muita tapahtumia kuten huomenna käynnistyvä Rauma Festivo -kamarimusiikkifestivaali sekä legendaarinen Rauma Blues -musiikkitapahtuma 7.-8.8.2015. Löydät Rauman tapahtumakalenterin täältä.

Löysimme kaupungin uudemmalta puolelta kirpputorin nimeltä Torin Kymppi (Myllymäenkatu 1). Ostin sieltä komeat poronsarvet 15 €, vanhan lävikön 10 € ja kolme vihreää Kartio-kynttilänjalkaa 2 €/kpl. Aika edullista, vai mitä? Lisäksi ostin pienen kauniin pitsiliinan Pits-Priia -putiikista (Kauppakatu 29) hintaan 32 €. Sieltä löytyy erikokoisia pitsitöitä ja siellä voi myös seurata pitsinnypläystä. On se ihailtava taito, mutta minulle ei tuo harrastus sopisi, olen ihan liian kärsimätön. Mietin aiemmin, että tuollainen pitsiliina olisi kaunis, mutta että se ei sovi meidän sisustukseemme. Sitten keksin, että liinan voi kehystää tauluksi. Valmiita kehyksiä meiltä löytyy varastosta, taustaksi hankin mustan paspatuurin. Esittelen taulun kun se on valmis. 

Kävimme syömässä torin laidalla olevassa aasialaisessa ravintolassa nimeltä Wen Jing. Seisovassa pöydässä oli salaatteja, runsas valikoima susheja, katkarapukeittoa, riisiä, nuudeleita, kevätkääryleitä, kiinalaista valkosipulihärkää, thai curry kanaa ym. ja kahvia jälkiruuaksi. Kaikki tämä hintaan 10.50 €. Oikein maistuvaa ruokaa kauniissa ympäristössä. 

                          Kuvanveistäjä Kerttu Horilan "Kolme sulotarta" kylpevät Rauman kanaalissa.


Mielipuotini Raumalla on sisustusliike Kodinonni, joka niinikään löytyy ihan torin laidalta. Kodinonnessa on kaikkea kotiin, laadukkaita huonekaluja mm. Artekilta, tekstiilejä (myös ompelupalvelu), tapetteja, valaisimia, mattoja, koriste-esineitä jne. Kodinonnen blogi löytyy täältä.


Vuosi sitten ostin olohuoneen nurkkaan valaisimen Kodinonnesta. Tuo kulmasohvan toinen pääty oli pimeä eikä siitä nähnyt televisiotakaan, joten siinä ei tullut istutuksi. Tämä ostamani valaisin on iso, tukeva ja säädettävä ja sopii mielestäni hyvin sisustukseemme. Nyt paikassa on mukava lueskella. Tänään liikkeessä kierrellessäni huomasin, ettei lamppua enää ollut saatavilla. Selvisin tällä kertaa ilman ostoksia, vaikka tiukkaa tekikin :)2 kommenttia:

  1. Kyllä nää suomen vanhat kaupungit on sitten ihania. Rauma, Porvoo, Turku ym. Niin kauniita taloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkös vain olekin, mummeli puuhamaasta! Onneksi vielä on jäljellä kauniita vanhoja rakennuksia, vaikka purkubuumi onkin ollut kova aiempina vuosina. Tuntuu kuitenkin siltä, että vanhaa osataan taas arvostaa (kunpa vielä vanhempia ihmisiäkin :) )

      Poista

Kiva, jos viitsit esittää kommentteja tai kysymyksiä aiheeseen liittyen tai sen vierestä. Kiitos!

Parveke kesäkuntoon ja pienen keittiöremontin aloitus

Kyselin teiltä vihjeitä minkä pikkupuun istuttaisin isoon ruukkuun parvekkeelleni. En saanut ehdotuksia ja päädyin sitten tuollaiseen varrel...

Suosituimmat postaukset