keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Mietteitä puutarhanhoidosta

Minulla on elämäni aikana ollut monenlaisia puutarhoja. Niitä on ollut parvekkeella, patiolla, rivitalon, paritalon ja omakotitalon pihamaalla. Lisäksi on ollut karu mökkipiha meren rannalla ja rehevä ja villiintynyt vanha puutarha joenrantahuvilan tontilla. Innostukseni puutarhan hoitoa kohtaan on vuosien varrella vaihdellut. Tällä hetkellä olen kyllä innostunut, mutta kaikkein työläimmäksi koen pikku piperryksen tekemisen (pätee myös ruuanlaittoon ja leipomiseen) kuten rikkaruohojen kitkemisen.

Nykyinen tonttimme piti raivata kasvillisuudesta rakennusten tieltä melko perusteellisesti. Vain muutama koivu, syreeni ja pihlaja säästyivät. Tontti on tasainen ja melko kuiva. Myös tuulisuus ja meren läheisyys lisäävät haasteita. Olen tänä keväänä vähentänyt kukkapenkkien määrää ja karsinut ja siistinyt vanhoja pensaita ja puita. Väriä tuovat ruukkuihin istutetut kesäkukat. Pidän tuijista, niitä on tontilla useita. Angervot ovat helppohoitoisia ja viihtyvät vähällä hoidolla. Käynnöksistä edustettuna ovat villiviini, humala, piippuköynnös ja alppikärhö. Hyötyosuudesta taas vastaavat kolme omenapuuta, viinimarjapensaat ja karviaiset. Kirsikkapuu kasvaa liiankin hyvin ja kasvattaa koko ajan juuriversoja, joita pitää katkoa. Olipa se päässyt kasvattamaan salassa komean taimen raja-aitana toimivaan koripajuaitaankin.


Olen vihdoin oppinut välttämään liikaa rehkimistä ja rentoutumaan enemmän. Nautin puutarhastani sellaisena kuin se on. Nauttikaa tekin kesästä ja omasta puutarhastanne missä ja millainen se ikinä onkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos viitsit esittää kommentteja tai kysymyksiä aiheeseen liittyen tai sen vierestä. Kiitos!

Luovun yhdestä Artekin aarteestani

Muutettuamme pari vuotta sitten kerrostaloasuntoon, on minun pitänyt luopua muutamasta Artekin huonekalustani. Olen myynyt pikkutuoleja ja k...

Suosituimmat postaukset