keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Vaivaton vuokaleipä

Mikä onkaan mukavampaa kuin leipoa itse leipää. Viileämpänä vuodenaikana on suorastaan rattoisaa vaivata käsin oikein kunnon leipätaikina. Näin kesäaikaan kuitenkin leipominenkin saa mielellään olla helpompaa ja nopeampaa. Olen havainnut vuokaleivän verrattomaksi vaihtoehdoksi ja tuoreeltaan ihan makoisaksikin.

Vuokaleivän leipomisessa ei tarvitse kuin muistaa perusleipäohje. Eli lisätään puoleen litraan lämmintä vettä pari desilitraa esim. grahamjauhoja, kaurahiutaleita tai ruisjauhoja, pussillinen kuivahiivaa, 1-2 tl suolaa, ripaus sokeria ja loraus rypsiöljyä. Tämän lisäksi itse lisään vielä kourallinen siemeniä (pellavan-, auringonkukan tms.) tai vaikka soija- tai pähkinärouhetta lisämään makua ja ravintoarvoa. Näiden lisäksi lisätään vehnäjauhoja hyvin sekoittaen niin paljon, että taikina jää pehmeäksi ja hieman valuvaksi. Eli ei tarvitse vaivata. Taikinan annetaan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi, sitten se kaadetaan isoon leipävuokaan tai kahteen pieneen ja annetaan nousta vielä puolisen tuntia. Jos oikein kiire on, riittää tuo jälkimmäinenkin nostatus ihan hyvin. Paistetaan 175 asteessa kypsäksi, paistoaika riippuu uunista. Itselläni vie kiertoilmauunissa n. 40 minuuttia.

Tämän leivän leipominen ei kauaa vie aikaa ja lopputulos on herkullinen ja helposti muokattavissa. Sen voi leipoa myös gluteenittomaksi käyttämällä gluteenittomia leipäseoksia ja kaurahiutaleita. Makoisaa keiton kanssa tai iltapalana teen kera. Kokeilkaapa vaikka!

1 kommentti:

Kiva, jos viitsit esittää kommentteja tai kysymyksiä aiheeseen liittyen tai sen vierestä. Kiitos!

Luovun yhdestä Artekin aarteestani

Muutettuamme pari vuotta sitten kerrostaloasuntoon, on minun pitänyt luopua muutamasta Artekin huonekalustani. Olen myynyt pikkutuoleja ja k...

Suosituimmat postaukset