maanantai 25. tammikuuta 2016

Patikointi Costa Blancalla

Innostuin itse patikoinnista yli 10 vuotta sitten mennessäni ensimmäistä kertaa Madeiralle. Luin ennen matkaa innostuneena levadavaelluksista ja perillä ihastuin todella saaren kauniiseen luontoon. Myöhemmin olen käynyt Madeiralla useita kertoja ja kolunnut lukemattomia polkuja. Myös Kanarian saaret tarjoaa loistavia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Monet kaihtavat syyttä Kanarian saaria perustellen kantaansa sillä, että "se nyt on sitä pelkkää turistirysää". Ei tarvitse lähteä kauaksikaan lomakeskuksista, kun jo löytää upeaa luontoa ja viehättäviä pikkukyliä. Autoakaan ei tarvitse vuokrata, bussit kulkevat hyvin ja ovat edullisia käyttää. Kaikille tuttujen Gran Canarian, Teneriffan, Lanzaroten ja Fuerteventuran lisäksi pienemmät saaret odottavat luonnosta nauttivia rauhallisella ilmapiirillään. El Hierro on karun kaunis ja todella erikoinen saari, La Palma on puolestaan rehevä keidas banaaniplantaaseineen ja La Gomera on täynnä upeita maisemia ja luonnonsuojelualueita.

Näiden kokemusten jälkeen tuntui ensiksiksi, ettei täältä Costa Blancalta löydy lainkaan kiinnostavia patikkapolkuja. No löytyyhän niitä. Maasto on tosin kuivaa ja kasvillisuus siksi vähäistä, mutta kun lähtee kulkemaan, vaikuttuu upeista maisemista ja raikkaasta ilmasta. Ja tokihan Espanjan mantereella on paljon erilaista luontoa. Pohjoisessa on vihreää runsaiden sateiden vuoksi. Haasteeksi voi ottaa vaikkapa Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin vaeltamisen joko kokonaan tai osan matkaa. Etelärannikolla on runsaasti patikkapolkuja ja Malagan seudulla on avattu upea Caminito del Rey eli Kuninkaan polku. Se oli aiemmin huonossa kunnossa ja houkutteli vaaroistaan huolimatta uhkarohkeita vaeltajia. Osa ei koskaan päässyt perille vaan putosi kuolemaansa. Nyt reitti on kunnostettu ja sen sanotaan sopivan kaikille. Sinne täytyy kyllä joskus päästä! Täältä löydät suomenkielistä tietoa paikasta.

Olimme eilen toistamiseen sunnuntaivaelluksella Sierra de Crevillentellä. Hankimme aiemmin kirjan Costa Blanca Walks (Charles Davis), jossa on reittiohjeita ja karttoja englanninnkieltä taitaville. Tämä vaellus ja sen muunnoksia löytyy kirjan sivulta 34 alkaen. Vaellusreitit kulkevat yleensä luonnonsuojelualueilla, joita on paljon Espanjassa. Mukava nähdä, kuinka perheet pienienkin lasten kanssa liikkuvat luonnossa ja nauttivat piknikaterian raikkaassa ilmassa. Reippaasti lapset kulkevat mukana marisematta. Näin he oppivat nauttimaan luonnosta ja tapa säilyy ja siirtyy seuraaville sukupolville. Eilen oli ihanteellinen sää patikoimiselle. Ei tuullut juuri lainkaan, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja pärjäsi hyvin lyhythihaisella paidalla. Lämpötila oli 20 asteen vaiheilla. Reitin alussa oli raskasta nousua, mutta muuten helppo ja vaaraton.Espanjassa on 1000 tekojärveä, jotka toimivat makean veden lähteinä. Ne on yleensä sijoitettu luonnonsuojelualueille ja ovat turkoosinsinisinä kuvauksellisen näköisiä.
Vuoren laelle oli pystytetty Belen eli seimi. Sen olivat rakentaneet Los Amicos de Montanas eli vuorten ystävät niminen poppoo.

Jos onnistuin herättämään sinussa vaelluskärpäsen, niin tässä vielä yksi hyvä linkki, joka sisältää paljon patikkareittejä ohjeineen ja karttoineen sekä myös kuvia luonnosta ja kasveista:

http://www.topwalks.net/fi/

2 kommenttia:

  1. On kyl hulppeen näköiset maisemat! Kateeksi käy, kun en pysty kävelemään paljoo :(

    VastaaPoista
  2. Autoretkellä näkee myös maisemia :)

    VastaaPoista

Suosituimmat postaukset