tiistai 3. marraskuuta 2015

Muisteloita remonttiajalta

Tulimme Torreviejaan huhtikuussa 2013 tarkoituksenamme ostaa netissä näkemämme kerrostaloasunto. Olimme majoittuneet hotelli Madridiin ja sovimme välittäjän kanssa, että hän lähtee näyttämään meille asuntoa. Mutta kuten totuus on, ei netin kautta voi asuntoa ostaa. Kämpän nähtyämme halusimme nähdä muita vaihtoehtoja. Vasta paikan päällä näkee kunnolla millaisella alueella asunto sijaitsee, miten ilmansuunnat asettuvat ja yleensäkin tuntuuko vaihtoehto itselle sopivalta. Kiertelimme eri alueilla ja se oli todella opettavaista. Meren rannalla oli toki hienot näköalat, mutta myös tuuli oli melkoinen vielä kevätaikaankin. Mietimme, miten kylmältä se tuntuukaan talvella, sillä aikomuksenamme oli viettää paljon aikaa Espanjassa talvisin.

Ihastuimme yhteen ns. duplex-asuntoon Los Altosissa. Siinä oli alakerrassa olohuone-keittiö, makuuhuone, kylpyhuone ja iso "välitila", josta johtivat kierreportaat kattoterassille. Välitilaan olisi ollut hyvä tehdä kodinhoito- ja varastotiloja. Kattoterassin yhteyteen oli tehty myös pieni "huone", joka olisi ollut mainiota säilytystilaa. Hinta oli ylärajoilla, mutta huoneisto ei olisi vaatinut kovin kallista remonttia, pientä maalausta, ilmalämpöpumpun hankkimista ja kalustamista vain. Teimme tarjouksen, joka hyväksyttiin. Seuraavana aamuna välittäjä haki meitä asianajajan luokse tekemään ennakkosopimusta. Siinä autossa ajaessamme, välittäjän puhelin soi. Emme ymmärtäneet paljoakaan espanjan kielestä, mutta sen verran tajusimme, että kaikki ei nyt ole kohdallaan. Välittäjä oli melko närkästynyt ja selvisi, että myyjä olikin tullut katumapäälle. Hän olisi kyllä edelleen myynyt asunnon, mutta vaati, että suurehko summa asunnon hinnasta pitäisi maksaa käteisellä pimeästi verotuksellisista syistä. No mehän emme (sen paremmin kuin välittäjäkään) tähän suostuneet ja niin jäi asunto saamatta.

Olimme melko varmoja, että sopivaa asuntoa ei ainakaan sillä kertaa löydy ja paluulentokin oli jo parin päivän kuluttua. Päätimme kuitenkin vielä katsastaa juuri myyntiin tulleen kulmahuoneiston Lago Jardinista. Asunto oli tupaten täynnä sekalaista tavaraa. Se oli likainen ja vaati kunnon remonttia. Toisaalta pidimme alueen puutarhamaisuudesta ja huoneiston ilmansuunnat olivat kohdallaan. Kulmaterassille paistoi aurinko aamusta iltaan. Hintakin oli edullinen ja mahdollisti vähän suuremman remontin teon. Suomalainen välittäjä oli valmis toimimaan työnjohtajana ja hommaamaan remonttimiehet ja valvomaan työtä. Niinpä sitten maksoimme käsirahan ja lensimme kotiin.

Asianajaja hoiti talokaupat puolestamme ja lähetteli meille Suomeen kaikki tarvittavat paperit ja valtakirjat allekirjoitettaviksi. Kuukauden päästä tulimme jälleen Torreviejaan ja vuokrasimme pariksi viikoksi kämpän samalta alueelta. Remontti alkoi sillä, että pari romanialaista miestä tyhjensi asunnon kaikesta roinasta. Me pidimme itsellämme vain yhden pikku kaapin, muutaman koriste-esineen ja astian. Kaiken muun he veivät pois parhaat myyden ja huonommat hävittäen. Tämän jälkeen vuoroon astui ukrainalaiskaksikko, joka ensimmäiseksi hajotti vanhan keittiön ja yhden turhan pienen väliseinämän. Me kävimme Murcian Ikeasta hankkimassa uudet keittiönkaapistot, kapean astianpesukoneen, pienen induktiolieden ja liesituulettimen sekä hanan ja pyöreän pesualtaan. Meillä oli vain mitat, joiden mukaan keittiösuunnittelija teki suunnitelman. Kaikki toimitettiin sovittuna päivänä ja miehet pääsivät asennuspuuhiin. He laittoivat myös uudet laatat välitilaan. Ainoa "moka" tuli, kun pöytälevy oli kaksipuoleinen toisen puolessa ollessa harmaa ja toisen sininen. En ollut paikalla, kun sitä asennettiin ja miehet tietenkin päättelivät, että tokihan tuo sininen on kauniimpi. Arvatenkin olisin valinnut harmaan, mutta se oli sitten myöhäistä :) No ajan oloon olen kyllä tottunut siniseen väriin, pikkujuttu... Kaapistot ovat valkoiset ja niissä ei ole vetimiä. Vanha jääkaappi ja pyykinpesukone olivat toimivia ja saivat kelvata.

Kylpyhuoneeseen ostettiin niin ikään Ikeasta pesuallas ja allaskaappi sekä peilikaappi ja wc-istuin sekä hanat. Kylpyammeen jätimme paikoilleen ja laatoitus oli siisti kunnollisen pesun jälkeen. Kuuraamisen tarvitsi myös lattia, mutta vaalea laatta oli ihan ok muuten. Seinät ja väliovet maalattiin valkoiseksi. Makuuhuoneen liukuovet vaihdettiin uusiin valkoisiin. Seuraavana syksynä ulko-ovi ja ikkuna poistettiin ja avoin kuisti lasitettiin. Näin saimme tuiki tarpeellisen "huoneen" lisää.

Pääsimme kuin pääsimmekin muuttamaan omaan asuntoon kahden viikon vuokra-ajan jälkeen. Toki remonttia vielä viikon verran jatkettiin ja senkin jälkeen itse laittelimme kaikenlaista pientä ajan mittaan. Ikeassa tuli käytyä useammankin kerran. Sieltä ostimme lähes kaikki huonekalut, astiat, petivaatteet ym. Ikeasta löytyi hyviä pienen tilan ratkaisuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset