sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Albacete - puukkoja, saksia ja joulukrääsää

Lähdettiin bussilla perjantaina Albaceteen. Jaa mikä ihmeen Albacete, no eipä minullakaan siitä aikaisemmin ollut mitään käsitystä. Tästä kaupungista ei juuri puhuta eikä se todellakaan ole mikään turistikohde. Joskus vain on mukava lähteä johonkin sellaiseen paikkaan, missä ei ole mitään sellaista mitä "pitää" tehdä tai on "pakko" katsoa. Huomasin Torreviejan bussiliikennetarjontaa katsoessani, että sellaiseen kaupunkiin pääsisi Torreviejasta ja matkaa kestää kolme tuntia. Siispä varasin hotellin ja perjantaina yhdeltä lähdettiin matkaan.

Netistäkään ei kovin paljoa löytynyt kaupungista tietoa. Wikipedia kertoo seuraavaa:

Albacete on samannimisen maakunnan pääkaupunki Kastilia- La Manchan itsehallintoalueella kaakkoisessa Espanjassa. Vuonna 2005 kaupungissa oli 159 518 asukasta, ja se on täten väkiluvultaan itsehallintoalueen suurin kaupunki.Kaupungin nykyinen nimi tulee sen vanhasta arabiankielisestä, tasankoatarkoittavasta nimestä al-Basit, jonka sille antoivat maurit. Espanjan sisällissodan aikana Albacetessä sijaitsi niin sanottujen Kansainvälisten prikaatien tukikohta.Albaceten nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa vastavalmistunutbarokkityylinen San Juan Bautistan katedraali ja Albaceten maakuntamuseo. Kaupunki on tunnettu myös teräaseteollisuudestaan.Kaupungista on kotoisin vuonna 1940 perustettu jalkapalloseura Albacete Balompié, joka pelaa Espanjan toiseksi korkeimmalla tasolla Segunda Divisiónissa. Seuran kotistadionina toimii 17 300 -paikkainen Estadio Carlos Belmonte.


Lähdimme paikallisbussilla kotoa hyvissä ajoin, mutta emme ottaneet huomioon, että tämä bussi ei menekään kuten yleensä bussiaseman ohi perjantaimarkkinoiden vuoksi. Siinä vaiheessa, kun tajusimme asian, hyppäsimme pois bussista ja kipitimme ripeästi asemalle. Sitten oli vuorossa lipunosto. En ollut tyhmyyksissäni viitsinyt tehdä sitä netissä ja nyt oli jonoa lippuluukulla. Olin kuvitellut, että eihän tuollaiseen Albaceteen ketään ole menossa, mutta kyllä oli ja bussi sitäpaitsi jatkoi sieltä Madridiin saakka. Lopulta saimme liput omasta mielestämme niin sujuvasti ostettua pelkällä espanjan kielellä. No, myöhemmin huomasimme, että paluumatka olikin kello 2.50 YOLLÄ ei suinkaan iltapäivällä. Heh, no saimme vaihdettua lipun perillä parin euron lisähintaan. No problem!


Bussimatkalla oli tiivis tunnelma. Kanssamatkustajien kännykät soivat ja piipattivat tasaiseen tahtiin. Oli vieressä istuvalla naisella laitettu musiikkiäänimerkki tekstiviesteihinkin. Ei tullut iltapäivätorkuista mitään. Ilmassa oli myös monenmoista tuoksua kun eväskääreitä availtiin. Ainakin valkosipuli oli hyvin suosittu mauste.


Perille päästiin ja käveltiin kilometrin verran Gran hotelliin ihan keskustaan. Hotellin todella upea fasaadi on 1900-luvun alkupuolelta ja muuten hotelli on remontoitu täysin moderniksi. Huoneet ovat äänieristetyt, mutta kadulta kuului kyllä melua aamuyöhön saakka!

 Albacete on kuuluisa puukoistaan. Veitsiä, tikareita, linkkareita ja saksia on valmstettu kaupungissa pitkään. Ensimmäiset tikarit ja puukot tehtiin jo maurien aikaan 1400-luvulla. Kannattaa vierailla kaupungin veitsimuseossa (Museo Municipal de la Cuchilleria), joka sijaitsee kauniissa vihreässä rakennuksessa ihan Johannes Kastajan katedraalin vieressä. Katedraali on peräisin 1500-luvulta. 
Pensao Londres on kaunis katettu kauppakäytävä ja löytyy Calle Mayorin ja Calle Tinten kulmauksesta.

Albacetessa on runsaasti puistoja, joissa oli mukava istahtaa levähtämään kauniilla säällä. Ja sitten taas syötiin! Nähtiinpä piskuinen anarkistiryhmäkin mielenilmauksessaan hotellin nurkilla.
                  El Corte Ingles oli jo täysin varustautunut tulevaan joulusesonkiin. Että tästä se alkaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset