sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Güímarin pyramidit

Päätimme lähteä "etelän lomalle" Puerto de las Americasiin yhdeksi yöksi. Ajoimme sinne pohjoisen moottoritietä pitkin. Itärannikko on melko yksitoikkoisen näköistä ja kuivaa seutua. Tieltä pääsee kuitenkin poikkeamaan Güímariin, jossa sijaitsee Teneriffan pyramidit (Piramídes de Güímar). Siispä sinne ottamaan selvää näistä erikoisista rakennelmista. En odottanut kovinkaan paljoa paikalta, arvelin sen olevan pienehkö kivikasa keskellä pikkukylää. Periltä löytyi kuitenkin hyvin suunniteltu kokonaisuus, johon kuului itse pyramidien lisäksi museo, auditorio ja puistoalue kanarialaisine kasveineen. Keskus sopii hyvin myös lapsiperheille, sillä kahvilan vieressä on leikkipaikka ja toisella puolella piknikalue, jossa voi nauttia omia eväitä.

Mitä nämä pyramidirakennelmat sitten ovat, onko niillä yhteyttä Meksikon porraspyramideihin tai Egyptiin? Vai ovatko ne mahdollisesti guanchien rakentamia palvontapaikkoja? Tähän ei (valitettavasti) löydy yksiselitteistä vastausta. Arkeologien virallinen kanta on kuitenkin, että ne olisivat vain maanviljelijöiden pelloille kokoamia kivivarastoja myöhempää rakennuskäyttöä varten ja/tai terassiviljelmiä. Kaivauksissa on löydetty lähinnä 1800-luvulta peräisin olevia ruukun palasia eli näin ollen pyramidit olisi rakennettu aikaisintaan tuolloin. Kivet ovat hakattua laavakiveä ja vastaavan tyyppisiä rakennelmia ja muureja voi löytää ympäri saarta, mutta ne on rakennettu pelloilta löytyneistä kivistä suurpiirteisesti kasaten. Güimarissa on ollut alunperin yhdeksän pyramidia, mutta vain kuusi on jäljellä. Loput on hajotettu rakennuskäyttöä varten.

Yhden pyramidin alla on guanchien käytössä ollut luola ja yksi teoria onkin, että pyramidit olisivat guanchien rakentamia. Onpa levinnyt sellainenkin tieto, että saarella vaikuttaneet varakkaat vapaamuurarit olisivat olleet asialla. Ihmetellä sopii sitäkin, että jos pyramidit ovat niinkin uusia kuin 1800-luvulta, miten niiden rakentamisesta ei ole jäänyt mitään paikallisten asukkaiden kertomaa tietoa. Pyramidit on rakennettu huolellisesti siten, että yhden pyramidin portaat on suunnattu talvipäivänseisauksen auringonnousuun ja toisen pitkä sivu on suunnattu kesäpäivänseisauksen auringonlaskuun.

Kuuluisa seikkailija-antropologi Thor Heyerdahl muutti Güímariin kuultuaan 1990 Teneriffan pyramidilöydöstä keskeyttäen Perun kaivauksensa. Hän eli Teneriffalla elämänsä viimeiset 10 vuotta. Voimmekin kiittää Heyerdahlia ja hänen varakasta ystäväänsä ja maamiestään laivanvarustaja Fred Ohlsenia alueen säilymisestä. Ohlsen osti maa-alueen itselleen, muutoin siihen olisi rakennettu taloja. Heyerdahl oli varma, että pyramidit ovat samankaltaisia kuin Meksikon porraspyramidit ja yhteydessä guancheihin. Alueen auditoriossa kerrotaan Heyerdahlin elämästä ja seikkailuista.

Itse vaikutuin alueesta todella paljon. Olen aiemmin tutustunut Egyptin ja Meksikon pyramideihin. Ehkäpä joku päivä Güímarin salaisuus selviää, mutta joka tapauksessa on mielikuvitusta rikastavaa pohtia eri teorioita ja niiden vahvuuksia ja heikkouksia. Güímar on mielestäni ehdoton käyntikohde historiasta ja arvoituksista kiinnostuneille matkailijoille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset