sunnuntai 20. elokuuta 2017

Seilin saari - Seilis island

Nauvon satamasta pääsee m/s Östernillä Seilin saarelle. Alus liikennöi kesäisin toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun kolmesti päivässä ja matka kestää puolisen tuntia. Liput voi ostaa alukseen noustaessa. Täältä löydät aikataulun.

Seilin saari on nykyään erittäin luonnonkaunis ja rauhallinen saari, mutta sen historia on traaginen ja julmakin. 1600-luvulta alkaen spitaaliset ja mielisairaat toimitettiin sinne eristykseen. Lepraparantola rakennettiin 1620-luvulla. Kerrotaan, että saari valikoitui sijoituspaikaksi maaperän hiekkapitoisuuden takia. Potilaiden tai omaisten tuli toimittaa puutavaraa arkkuja varten, jotka oli helppo laskea hiekkakerrokseen kaivettuihin hautoihin. Saarelta ei yleensä ollut paluuta takaisin. Hoitomuotoina käytettiin Jumalan sanaa, terveyslähteestä otettua vettä ja viinaa, jota saarelaisilla oli oikeus polttaa. Viimeinen spitaalinen kuoli 1785.

Tämän jälkeen saarelle lähetettiin vanhoja, heikkomielisiä ja vaivaisia tai poliittisesti ja uskonnollisesti epäilyttäviä henkilöitä. Mielisairaalan päärakennus on rakennettu 1800-luvun puolivälissä ja siinä toimii tänä päivänä Saaristomeren tutkimuslaitoksen meribiologian tutkimuskeskus. Sairaala toimi naisille tarkoitettuna mielisairaalana vuoteen 1962 asti.

Tutkimuslaitoksen rakennuksessa toimii ravintola, josta voi vuokrata kuulokkeet audiomatkaa varten. Näin teimmekin ja se osoittautui hyväksi tavaksi tutustua saaren mielenkiintoiseen historiaan. Vuokra oli 5 € ja kierros kesti noin 40 minuuttia. www.audiomatka.fi

The ferryboat M/S Östern takes passengers along the Short Archipelago Trail on the route Nagu-Seili-Hanka in Rymättylä. The boat operates three times daily during the summer season from the middle of May until the beginning of September. Tickets can be bought on board. The timetable you can find here.

Amidst its scenic beauty the island of Seili has lived a cruel and tragic history. From the start of the 17th Century the leprous and the mentally ill were sent to Seili across the open Airisto Sea, about 30 km as the crow flies from Turku. Learn more here.


Yhteysalus m/s Östern
Nykyään kauniilla rauhallisella saarella asustelevat onnelliset lehmät.


Seilin puukirkko on vuodelta 1733.

Naispotilaiden hautoja

Sairaalan päärakennus

Potilashuone käsitti vuoteen, lipaston ja tuolin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset