sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Paluumatka kotiin Toledon kautta

Jätimme ihanan Porton taaksemme ja palasimme Espanjan puolelle. Ajoimme ensin yöksi Salamancaan samaan hotelliin kuin tulomatkallakin. Illalla kävimme fiilistelemässä kaupungilla ja tietenkin syömässä. Yön levon ja aamiaisen jälkeen suuntasimme auton keulan kohti Toledon kaupunkia.

Toledon linnoitettu kaupunki on rakennettu kukkulan laelle ja sitä saartaa kolmesta kohtaa Tajo-joki. Vanha osa on helppo kiertää jalkaisin, tosin nousua ja laskua riittää. Päivässä ehtii nähdä vanhan historiallisen keskustan hyvin, mutta yöpyä kannattaa, jotta voi ihailla kaupunkia aamulla ja iltahämärässä. Toledo oli tärkeä kaupunki jo Rooman vallan aikana. Nimi oli silloin Toletum ja kaupungilla oli oikeus lyödä omaa rahaa. Osa kaupunginmuureista on yhä jäljellä. Länsigootit valloittivat kaupungin 418 ja tekivät siitä pääkaupunkinsa (korvasi Sevillan). Maurit valloittivat sen 711 ja Toledosta tuli paitsi kulttuurin myös poliittisen vallan keskus.

Alfonso VI:n otettua kaupungin haltuunsa vuonna 1085 kaupungissa asui sekä kristittyjä, juutalaisia että muslimeita ja se sai tärkeän roolin Toledon kääntäjäkoulun ansiosta. Filosofisia ja tieteellisiä teoksia käännettiin arabiasta ja hepreasta latinaksi ja kastiliaksi. Heidän työnsä katkesi dramaattisesti vuonna 1492, kun uskonnolliset vainot alkoivat ja juutalaiset karkotettiin Espanjasta. Pääkaupunki siirrettiin myöhemmin Madridiin ja Toledo rappeutui, mutta nousi uuteen kukoistukseen taiteilijoiden ja kirjailijoiden saapuessa kaupunkiin. Ja nykyään turistit ovat löytäneet sen ainutlaatuisuuden ja sekin kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Hotelliksi otin komean viiden tähden hotellin nimeltä Cigarral el Bosque. Sain sieltä huoneen kahdeksi yöksi parilla sadalla ja laadukas aamiainen kuului hintaan. Huone ja kylpyhuone olivat todella tilavat ja lisäksi siihen kuului iso parveke, jolta oli loistavan upeat näkymät Toledon keskustaan. Sinne oli parin kilometrin matka, jonka taitoimme ensimmäisenä iltana taksilla ja seuraavana päivänä jalan.

Paljon olen katedraaleja elämässäni nähnyt, mutta kyllä tämä Toledon katedraali teki suuren vaikutuksen. Aivan upea arkkitehtuuri ja runsaasti taideaarteita sekä lukuisia kauniita ruusuikkunoita ja muita lasimaalauksia. Kävelimme juutalaiskortteleissa ja tutustuimme synagogaan. Kirjaston ylimmässä kerroksessa on kiva kahvila, josta on hienot näköalat. Aukioilla oli iltaisin vilinää ja ohjelmaa. Fly Toledo järjestää vaijeriliukua (zip-line) Tajo-joen yli ja sillä mieheni kiisi sillä kuin Tarzan! Aivan ihana kaupunkikokemus tämä Toledokin oli ja hyvä piste kiertomatkallemme. Toledosta palasimme kotiin Torreviejaan. Koko matka kesti päivän vaille kaksi viikkoa. Auto toimi moitteetta ja muutenkin liikenne sujui hyvin. Seuraavaa automatkaa jo suunnittelen kevääksi...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos viitsit esittää kommentteja tai kysymyksiä aiheeseen liittyen tai sen vierestä. Kiitos!

Parveke kesäkuntoon ja pienen keittiöremontin aloitus

Kyselin teiltä vihjeitä minkä pikkupuun istuttaisin isoon ruukkuun parvekkeelleni. En saanut ehdotuksia ja päädyin sitten tuollaiseen varrel...

Suosituimmat postaukset