perjantai 18. marraskuuta 2016

Pikapäätös pyrähtämisestä Portugalin puolelle

Alunperin meillä oli tarkoitus lähteä Salamancasta Toledon  kautta kotiin. Kävi kuitenkin niin, että Salamancassa näimme tienviittoja Portugaliin. Ajattelimme, että miksikäs ei! Peruimme Toledon hotellin ja etsimme uuden Porton kaupungista Atlantin rannalla. Olemme aiemmin käyneet useita kertoja Portugalille kuuluvalla Madeiran saarella, johon olemme todella tykästyneet. Kerran olemme vierailleet pääkaupunki Lissabonissa ja kauan sitten eteläosan Algarvessa, kerran myös Azoreilla. Portosta olin joskus lukenut myönteisiä arvioita ja ajatellut siellä joskus vierailla. No nytpä pääsin. Osoittautuikin todella ihanaksi kaupungiksi! Voipa sanoa, että menetin sille sydämeni.

Kaupunki muistuttaa suuresti Lissabonia, mutta on pienempi ja intiimimpi. Se on Portugalin toiseksi suurin kaupunki, asukkaita noin 250 000. Kaupunki nousi loistoonsa keskiajan ja uuden ajan taitteessa. Portugalin tuolloinen siirtomaapolitiikka tarvitsi paljon laivoja tarpeisiinsa ja Porton kaupunki vastasi näihin tarpeisiin. Siitä tuli kansainvälinen satamakeskus. Myöhemmin Douron viinialue portviineineen nousi maailmankartalle.

Keskityimme Portossakin vanhankaupunkiin (Ribeira), joka on kompakti alue ja helposti valloitettavissa jalan. Sekin kuuluu Salamancan tavoin Unescon maailmanperintokohteisiin. Tosin Douro-joelle täytyy laskeutua melkoisesti ja palatessa vastaavasti nousta. Julkinen liikenne toimii hyvin ja pari turistibussiyhtiötä liikennöi, joten kaupunkia voi kiertää myös niillä. Me kuitenkin valitsimme apostolin kyydin lisäksi raitiovaunut. Päätös oli itsestään selvä, kun näin heti ensimmäisenä iltana kauniin vanhan vaunun kolkuttelevan ohitseni. Näillä ihanilla menopeleillä oli mahdollista matkustaa kolmella eri linjalla. Edestakainen kertalippu maksoi 2,50 € ja päivälippu 8 €.

Hotellin otin läheltä vanhankaupungin keskustoria. Charming House Marquês on kauniissa vanhassa rakennuksessa ja sen huoneet on todella tyylikkäästi remontoitu. Huoneemme oli pieni, mutta mukava. Kolme yötä maksoi 230 € ja siihen kuului todella hyvä aamiainen. Alakerran ruokasalissa oli mahdollista keittää illalla teetä ja tarjolla oli leivonnaisia. Autolle oli varattu rakennusta vastapäätä olevalla suljetulla alueella parkkipaikka, jonka hinta oli vain 5 €/päivä.

Katedraalien suhteen meille oli jo tullut pieni ähky, joten poikkesimme vain pikaisesti suurimmassa kirkossa. Uusklassisen pörssirakennuksen katsoimme ulkopuolelta. Sinne  pääsi tutustumaan sisällekin, mutta se oli juuri tuolloin kiinni. Kiipesimme Clèrigosin kirkon torniin, josta ihailimme kaupunkia. Kiipeämistä riittää ja käytävä on paikoin hyvin kapea ja ruuhkainen. Tornin lähellä on kirjakauppa, joka on nähtävyys ja sisäänpääsy maksaa 5 €. Vieressä on samanlaisessa kauniissa rakennuksessa oleva laadukas lahjatavaraliike. Sieltä löytyy jokaiselle jotain. Me ostimme Portugalin uutta designia edustavan posliinisen variksen. Ajattelimme sen sopivan hyvin myös Poriin, jossa on paljon mustavariksia.

Ykköslinjan ratikalla pääsi joenrantaa myöten aina Atlantin valtameren suulle, jossa on hienot rannat. Siellä ei nyt ollut uijia, mutta muutama auringonpalvoja sentään sekä vanhempia miehiä ongella. Jotkut ravintolat olivat laittaneet aurinkotuoleja terassin laidalle, jossa oli mukava siemaista virkistävät oluet auringon paisteessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset