tiistai 15. marraskuuta 2016

Matka jatkuu Salamancaan

Madridista matkamme jatkui kohti Salamancaa. Majoituimme siellä Vincci Ciudad de Salamanca -nimiseen neljän tähden hotelliin. Hotelli on varttitunnin kävelymatkan päässä historiallisesta keskustasta. Sinne oli helppo ajaa autolla ja parkkipaikkoja löytyi kadulta, mutta hotellilla on myös oma parkkihalli. Hotelli on todella mukava ja tasokas, huoneet tilavia ja viihtyisiä. Hintaan sisältyi monipuolinen buffee-aamiainen. Täyttä vastinetta rahoille (n. 200 €/3 yötä). Henkilökunta oli asiallista ja ammattitaitoista. Kohtuuhintaan voit tilata iltapalaa huoneeseesi tai mennä alas joko snack-baariin tai ravintolaan.
Salamanca on historiallinen vanha kaupunki, jonka vanhakaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1988 lähtien. Silti se on vilkas ja elävä kaupunki osaltaan yliopistonsa vuoksi. Kaupungissa opiskelee jopa 50 000 opiskelijaa, erityisesti se on tunnettu kieltenopiskelijoistaan.

Me käytimme aikamme nimenomaan vanhankaupungin ihmeisiin tutustuen. Uudempi osa sai jäädä suosiolla väliin. Meillä oli mukanamme Näe ja koe Espanja -niminen opaskirja ja kuljimme sen mukaan nähtävyydeltä toiselle.


Vanhakaupunki on rakennettu Villamayorista louhitusta hiekkakivestä. Keskiajalla käydyissä taisteluissa kaupunki oli milloin maurien, milloin kristittyjen käsissä. Yliopisto perustettiin 1200-luvun alussa ja myöhemmin rakennettiin lukuisia luostareita ja kirkkoja ja Salamanca nousi tällöin kansainväliseen tietoisuuteen. Kaupunki rapistui hiljalleen 1600-luvulta lähtien ja kärsi pahoja vaurioita itsenäisyyssodassa 1804-1814. Franco piti kaupungissa päämajaa sisällissodan aikana. Salamanca oli 2002 Euroopan kulttuuripääkaupunki ja se nimitti itseään "ajatusten, kohtaamisten ja tiedon kaupungiksi." Yllä olevassa kuvassa on Puente Romano, roomalaisten rakentama silta ensimmäiseltä vuosisadalta Rio Tormesin yli. Alkuperäisistä 26 kaaresta on jäljellä vielä 15.

                                     
                                                                     Rio Tormes      Plaza Mayoria sanotaan Espanjan ihanimmaksi aukioksi. Se rakennettiin 1700-luvulla.                          


Casa de los Conchas eli Simpukkatalo on Salamancan kenties tunnetuin rakennus ja se rakennettiin 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa asuinkäyttöön.Catedral Nuevon rakentaminen aloitettiin 1513 ja se oli viimeisiä Espanjassa goottilaiseen tyyliin rakennettuja tuomiokirkkoja. Vanha kirkko Catedral Viejo on yhteydessä tähän uudempaan osaan ja se rakennettiin 1100-1200 -luvulla.

Casa Lis on Jugend- ja art deco -museo, joka toimii kauniissa rakennuksessa, jossa on suuret maalatut lasipinnat. Museossa on maalauksia, veistoksia, taide-esineitä, nukkeja ym. laaja kokoelma, mutta itseäni ilahdutti eniten itse rakennuksen kauneus.


Kiva museo on myös Museo Historia de la Automacion eli automuseo. Nostalgisia ja kauniita menopelejä on kattava kokoelma.


Sitten taas takaisin hartaampiin tunnelmiin. Convento de San Esteban -luostari on rakennettu 1500-luvulla ja on platereskityylin mestariteos. Luostarin kirkon alttari on suorastaan henkeäsalpaavan näyttävä. 


2 kommenttia:

  1. Onko tuo automuseo yhtä hieno, kun Malagassa?

    VastaaPoista
  2. Tuohon en osaa vastata,koska en ole käynyt Malagan automuseossa. Täytyypä poiketa, kun liikutaan siellä päin.

    VastaaPoista

Suosituimmat postaukset