perjantai 11. syyskuuta 2015

Passin uusiminen

Tänä kesänä tuli ajankohtaiseksi asiaksi passien uusiminen. Oma passini oli ollut voimassa 10 vuotta, mutta nykyäänhän ei enää noin pitkiä voimassaoloaikoja ole. Miehelläni umpeutui 5 vuoden passi, jota varten hän oli jo edellisellä kerralla jättänyt sormenjälkensä ja nimikirjoitusnäytteen, joten passin uusiminen oli erittäin helppoa. Kumpikin aloitimme menemällä käymällä passikuvassa. Useimmat valokuvausliikkeet ottavat passikuvia ilman ajanvarausta ja ne myös lähettävät kuvat sähköisesti suoraan poliisilaitokselle. Hakija saa koodin, jota hän tarvitsee, mikäli tekee passihakemuksen sähköisesti. Tämä kannattaakin tehdä, sillä se nopeuttaa prosessia. Poliisiin sivuilta löytyy sähköinen asiointipalvelu, johon kirjauduttuaan täytyy vielä luoda kansalaisen asiointitili, ellei tätä ole aiemmin tehnyt. Se on tili, jota tarvitaan lupa-asioinnissa.

 Itse hakemuksen teko on yksinkertaista ja mieheni kohdalla ei tarvittu lainkaan käyntiä poliisilaitoksella. Valokuvan kohtaan kirjoitettiin valokuvausliikkeestä saatu koodi ja kas, kuva ilmestyi kuin tyhjästä paikalleen!  Minun kohdallani ohjelma huomautti automaattisesti, että minun tulee varata aika sormenjälkiä ja nimikirjoitusnäytettä varten ja sen pääsi tekemään samalla kertaa. Ohjelma ehdotti ensimmäistä vapaata aikaa ja ellei se käy, voi vaihtaa itselle sopivamman ajankohdan.

Mieheni kohdalla koko homma oli hoidettu ja hän sai valita mistä R-kioskista uuden passinsa noutaa (ohjelma ehdottaa lähintä liikettä). Passi maksetaan heti hakemuksen täytön yhteydessä. Kun passi on valmis hakija saa tiedon tästä tekstiviestinä ja/tai sähköpostitse ja sen mukana koodin, jota tarvitaan passia noudettaessa. Mukana täytyy olla myös vanha passi, henkilöllisyystodistus tai ajokortti. Minä kävin ensin poliisilaitoksella varatulla ajalla ja valmiin passin noudin R-kioskilta tiedon saatuani. Nyt saadaan taas reissata viisi vuotta vapaasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset