maanantai 21. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen Espanjassa

Pääsiäinen on suuri juhla Espanjassa. Katolisissa maissahan pääsiäinen on joulua suurempi uskonnollinen juhla. Semana Santa (pyhä viikko) alkaa palmusunnuntaina, jolloin ensimmäiset pääsiäisen aikaan kuuluvat juhlakulkueet marssivat kaupunkien kaduilla. Koululaisilla on koko viikko vapaata. Espanjalaiset rakastavat suuria ja näyttäviä kulkueita ja paraateja ja ne liittyvät karnevaalien tyyppisiä fiestoja lukuun ottamatta uskonnollisiin tapahtumiin ja kuvastoihin.

Eilen palmusunnuntaina Torreviejassa oli upea aurinkoinen ja lämmin sää. Aamupäivällä oli ensimmäinen kulkue, joka liittyi tarinaan Jeesuksen saapumisesta Jerusalemiin ihmisten heittäessä palmunoksia hänen kulkuväylälleen. Voi vain kuvitella kuinka suuria ponnistuksia ja ihmismääriä tarvitaan tällaisten tapahtumien järjestämiseksi. Isot pyhäinkuvilla koristellut lavetit kuljetetaan ihmisvoimin. Katsojilla oli käsissään palmunoksia, jotka ovat voiton merkkejä sekä oliviipuun oksia rauhan ja voitelun vertauskuvina Espanjalaiset perheet pukeutuvat parhaimpiinsa, me "turistit" erotumme joukosta arkisemmilla asuillamme.

Illalla oli ns. "juhlallinen pitsihuivikulkue", jonka etunenässä kulkivat huppupäiset veljeskunnan edustajat. Nämä hahmot saattavat tuoda mieleen Ku klux klanin edustajat, mutta espanjalaislapset eivät heitä pelkää, sillä he saavat näiltä karkkeja! Suomessa virvotaan, mutta täällä riittää, kun vain seuraa kiltisti kulkuetta pussi kädessä nameja varten.


2 kommenttia:

  1. Noi kulkueet ovat kyl komeita. Oon kuullut, että miehet kilpailee kanjaksi pääsystä. Parivuotta sitte oltiin Malagassa ja Fuengirolassa just Pääsiäisen aikoihin.

    VastaaPoista
  2. On kyllä ja niitä on koko viikon. Tänään tosin satoi, että en tiedä toteutettiinko.

    VastaaPoista

Suosituimmat postaukset