lauantai 14. heinäkuuta 2018

Porin asuntomessut - tuu ny sääki tän!

Porin Karjarannassa on parhaillaan menossa asuntomessut ja ne jatkuvat 5.8.2018 saakka. Alue sijaitsee Kokemäenjoen rannalla entisellä tehdasalueella ja sieltä on matkaa torille parisen kilometriä. Nähtävillä on omakotitaloja, pari paritaloa, yksi rivitalo, palvelutalo ja päiväkoti sekä yksi entisöintikohde. Oheiskohteina esitellään entisen oluttehtaan alueella olevan Karhukorttelin kerrostaloasuntoa, Yyterin kylpylähotellin laajennusta sekä Porin perinteikkään teatteritalon valmistuneen remontin tuloksia.

Porin Karjarannassa toteutetaan kaupunkikyläideaa, jonka esikuvana voi nähdä entisaikojen puutalokaupunginosat nykyaikaisella ajattelulla uudistettuna. Talojen tontit ovat pieniä, mutta ne on huolellisesti suunniteltu tyydyttämään nykyperheiden tarpeita: vähän hoidettavaa, paljon viihdyttävää. Terasseja taloissa on useita tai yksi todella suuri terassi erilaisine tiloineen. On poreammeita, kylpytynnyreitä, pari pientä uima-allastakin löytyy. Ulkona kokataan ja viihdytään isollakin porukalla. Kukat ja kasvit kukoistavat ruukuissa ja istutusaltaissa. On katettua ja avointa tilaa.

Taloissa löytyy mielenkiintoista tarjottavaa niin pienempää asumistarvetta tyydyttämään (82 neliöinen Herukka) kuin suurempiakin kohteita kaipaaville (esim. 224,5 neliöinen Haltiatar). Koska tontit ovat pieniä, on isommat talot rakennettu kahteen kerrokseen. Kuten asuntomessuilla kuuluukin, ovat materiaalit ja muodot moninaiset.

Keittiöissä tuntuu musta väri pitävän pintansa perinteisen kokovalkoisen rinnalla. Yläkaapit ovat jääneet vähiin ja saarekkeet kuuluvat lähes jokaiseen asuntoon. Saunat kiinnostavat tietenkin aina suomalaista. Messuilla on tummia, harmaita ja valkoisia saunoja ja  pihasaunoja kamareineen. Saunasta mennään terassille vilvoittelemaan ja usein myös kylpytynnyriin tai poreisiin. Oleskelutilat ovat suurehkoja, mutta makuuhuoneet yleisesti melko pieniä. Väriä on sisustukseen tullut lisää ja se on hyvä asia. Kauniit tapetit, luonnonmateriaalit, puun ansiokas käyttö ja valaistukseen satsaaminen lisäävät kodikkuutta. Erityisesti minua miellyttti Talo Lintulan puunkäyttö. Messuilla kiertelyyn kannattaa varata monta tuntia aikaa (mieluiten koko päivä), mikäli aikoo kahlata kaikki kohteet läpi. Välillä on hyvä tankata messuravintoloissa eikä juomista pidä unohtaa. Ilmat ovat suosineet messujen alkua ja huikeita helteitä on luvassa ainakin vielä ensi viikolle, jolloin Porissa järjestetään  messujen lisäksi myös SuomiAreena ja Porin Jazzit. On tämä Pori niin huikea kesäkaupunki, vaikka sen itse porilaisena sanonkin! Tuu sääki tän!

Ihanat jokimaisemat avautuvat useista taloista.


Viihtyisiä terasseja löytyy joka makuun

Jokisimpukan keittiö

Villa Vasken korkea olohuone
Villa Vasken yläkerran makuuhuoneesta on näkymät lasiseinän lävitse alas ja ulos.


Villa Vasken musta-valkoinen keittiö
Seuraavana on kuvia Winnovan Tähti -talosta, joka on toteutettu oppilastyönä. Viehätyin materiaalien ja värien rohkeasta käytöstä.


RTV-pintamateriaalitalon kauniista tapeteista yksi.

Bunkkeri on entisöintikohde (entinen Shellin rakennus)

Palvelutalo Villa Luoto
Perällä Toni Wirtasen sisustama huone Kodin Terra -talossa

Villa Haltiatar

Casa Terden terassiVilla SunLopuksi vielä vähän oheiskohteista. Karhukortteli edustaa uusinta teknologiaa ja asunnoissa on mm. kaukoviilennys, lattialämmitys ja led-valaistus sekä automatisoidut ovet yleisissä tiloissa. Esittelykoti on sisustettu pariskunnalle, jonka aikuiset lapset ovat jo omillaan.


Viihtyisä iso parveke

Näkymät parvekkeelta KokemäenjoelleKylpylähotelli yyteri valmistui 1975 hiekkarannan välittömään läheisyyteen. Hotelli eli kulta-aikaansa 80-luvulla. 90-luvun lamassa se oli vuosia vajaakäytöllä. 1990 toimintoihin lisättiin kylpyläosasto ja 2016 rantaravintola. Loppuvuodesta 2017 aloitettiin uusien omistajien myötä mittava laajennushanke, jossa rakennusta korotetaan kahdella kerroksella. Esittelyssä on ylimmän kerroksen Sky-baari, josta on hulppeat näkymät merelle.
Porin Teatteri on Suomen vanhin suomenkielinen teatteritalo ja se on rakennettu 1884. Syksyllä 2017 valmistuneessa peruskorjauksessa koko teatteritalo kunnostettiin ja upea vanha puoli palautettiin uusrenessanssin aikaiseen loistoonsa.
5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hei lukijat! Kaipailen kommenttejanne postauksiini. Lukijoita näyttää olevan, mutta kukaan ei kommentoi mitenkään. Otan mielelläni vastaan ehdotuksia miten voisin tehdä teitä kiinnostavia juttuja. Herättikö tämä asuntomessupostaus mitään ajatuksia teissä asumisesta yleensä? Rohkeasti vain, ei niiden mielipiteiden tarvitse mitään korkealentoisia pohdintoja olla, mutta vuorovaikutus tekisi tästä kirjoittamisesta toki pajon mielekkäämpää. Terveisin Sirpa

  VastaaPoista
 3. Tämä oli tosi hyvä postaus aiheesta! Oli kiva lukea tällainen "kokonaiskatsaus" ja tarkkanäköinen yleiskuvaus tapahtumasta ja tyyleistä, kun on lukenut useampia paloja sieltä täältä :) .

  VastaaPoista
 4. Kiitos Milla palautteesta! Kiva, että postaukseni miellytti ja antoi yleiskuvan messuista mikä oli tarkoituksenikin. Sisustusblogit sitten kommentoivat tarkemmin sisustustrendejä. Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista

Suosituimmat postaukset