tiistai 24. heinäkuuta 2018

Hehkeä helle jatkuu - ja taas tien päälle!

Porin superviikon päätyttyä oli aika suunnata ihmettelemään muuta Suomea. Suunnittelin meille kesäreissun Itä-Suomeen, kohokohtana risteily Viipuriin Venäjän puolelle. Matkan teemana on luonnon ihailun lisäksi historia ja (jälleen kerran) Alvar Aallon arkkitehtuuri.

Ajotahti pidettiin maltillisena, ensimmäinen etappi oli Lahdessa, jossa yövyimme  Hotelli Seurahuoneella. Mukava hotelli keskellä kaupunkia ja kaikki pelasi loistavasti. Erikoiskiitos tosi isoista ja paksuista kylpypyyhkeistä ja hyvästä aamiaisesta! Ennen Lahtea pidettiin kahvipaussi Hauholla (kuuntelin juuri Juicen mainion Hauho-biisin) ja ihailtiin hetki kaunista keskiaikaista kivikirkkoa.

Lahden arkkitehtuuria ei pidetä kovin suuressa arvossa. Keskustassa on vain harvoja säilyneitä (lue: säilytettyjä) vanhempia rakennuksia ja uudemmat rakennukset edustavat suurimmalta osin ikävää, jokseenkin mitäänsanomatonta muotokieltä. Tarkemmin katseltuna kuitenkin katseltavaa löytyy ja sodanjälkeinen funktionalistinen arkkitehtuuri on osin hyvinkin näyttävää. Myös jokunen vanhempi helmi kaupungista löytyy.

Alvar Aallon suunnittelema Ristinkirkko on ihan keskustassa Kolkanmäellä. Vanha Keski-Lahden puukirkko purettiin 1977 ja uusi pääkirkko valmistui 1978 (Aalto kuoli 1976). Kirkon torille päin näkyvää julkisivua hallitsee ristinmuotoinen ikkunamuodostelma, joka koostuu 52 ikkunasta (yksi jokaista vuoden viikkoa kohden). Kirkkopuistossa on Wäinö Aaltosen veistos Vapauden hengetär. Kirkkosali on viuhkanmuotoinen ja pelkistetty, väriltään valkoinen. Aallon filosofian mukaan kirkkosalit eivät tarvitse ulkoisia koristuksia ja taide-esineitä, vaan korutonta vaatimattomuutta ja selkeyttä. Luonnonvalolla on keskeinen osa kirkon tunnelmaa. Kadun toisessa päässä on Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo ja näiden väliin jää tori.

Lahden keskusta on selkeä ja suunnittelussa on hyvin huomioitu niin jalankulkijat kuin pyöräilijätkin. Puistoalueita on paljon ja ne ovat hyvin hoidettuja kaupunkilaisten ja matkailijoiden keitaita. Lahti Energian vesiurut ovat hieno nähtävyys  ja ne koostuvat 600 suulakkeesta, joista suurin nostattaa vesimassaa lähes 30 metrin korkeuteen. Rakenteisiin on sijoitettu 250 lamppua, joilla saadaan mittaamaton määrä sinisen, punaisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Tekniikkaa varten on vedetty 10 km sähkökaapelia ja alueella on kahdeksan kaiutinta. Suihkulähdettä voi käydä ihailemassa koko kesän, mutta musiikkiesityksiä järjestetään kesäkuusta syyskuuhun päivittäin klo 13.00 ja 18.00, kesto 15 minuuttia ja lokakuusta marraskuuhun joka ilta klo 19.00, kesto 20 minuuttia. Talvella musiikin ja vesisuihkujen lisäksi saadaan nauttia värivaloista.

Hauhon kirkko ja kellotapuli. Kirkko on todennäköisesti rakennettu 1500-luvun alussa entisen puukirkon paikalle. Uusgoottilainen kellotapuli on rakennettu 1864.


Mahtava kattoholvisto

Sokea Bartimeus kuuluu Suomen vanhimpiin vaivaisukkoihin.

Kellotapulin ala-aula

Kiva kahvi- ja lounaspaikka.

Lahden historiallinen museo Fellmanin kartanon tiloissa. Museo oli valitettavasti maanantaina kiinni.
Kotila on Lahden ensimmäisiä asunto-osakeyhtiöitä.

Kaunista funkkista, huom. parvekkeet

Vesiurut
Ristinkirkon ristinmuotoinen ikkunamuodostelma

Kirkko ja kellotorni sankarihaudoilta nähtynä.

Wäinö Aaltosen Vapauden hengetär.

Vanhan kirkon torniristi.Kirkkosali ylhäältä parvelta kuvattuna.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset