sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Kraatterijärvi, jyrkkää rantatörmää, piispanlinnaa ja muita Saarenmaan ihmeitä

Kiertelimme tänään hieman saarta ja tutustuimme maaseutuun. Yksi Saarenmaan nähtävyyksistä on Kaalissa sijaitseva kraatteri (Kaali kraater) eli Kaalinjärvi (Kaali järv) ja sinne on Kuressaaresta parinkymmenen kilometrin matka. Lampi on pyöreä ja 50 metriä läpimitaltaan. Syvyyttä silä on 16 metriä.Ympärillä kohoava maavalli paljastaa, millä voimalla meteoriitti on aikoinaan paiskautunut maahan. Tämän arvellaan tapahtuneen noin 7500 vuotta sitten. Turistien ja geologien lisäksi kraatteri kiinnostaa maauskon kannattajia, jotka uskovat, että paikalla on erityinen energiakenttä.


Kraatterilta jatkoimme kohti pohjoisrannikolla olevaa Pangan rantatörmää (Panga pank). Jyrkänteen enimmäiskorkeus on 21,3 metriä ja leveys 2,5 km. Jyrkänne nousee kalkkikivimuurina suoraan rannasta. Korkeimmassa kohdassa sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhrilahjoja. Aluella on kahvila, josta voi ostaa myös pientä syötävää.


Rantatörmän jälkeen palasimme kaupunkiin ja menimme tutustumaan Kuressaaren linnaan. Tämä vallihautojen ympäröimä Piispanlinna on myöhäisgoottilaista tyyliä ja rakennettu alun perin 1300-luvulla. Pääkerros on kaunis kaarineen ja pylväineen. Sisään pääsee kuuden euron sisäänpääsymaksulla. Sisätilojen lisäksi voi ihailla vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä Saarenmaan museon pysyväisnäyttelyä saaren historiasta. Linnan alueella järjestetään paljon tilaisuuksia kuten keskiaikaisia juhlia ja oopperaesityksiä.
Kuressaari on todella viehättävä kesäkaupunki. Paikallisia tuotteita arvostavia ravintoloita ja herkullisia leivonnaisia tarjoavia kahviloita on vieri vieressä. Linnakierroksen jälkeen söimme läheisessä kalaravintolassa nimeltään Ku-kuu (Kuressaare Kuursaal). Miljöö on kaunis ja samassa rakennuksessa on mahdollisuus myös yöpyä. Otin Saari specialin ja mieheni kirkkaan kalakeiton, maukkaita olivat molemmat.

Kuressaare Kuursaal
Barokkityylinen vaakahuone on Viron ainoa tähän päivään asti säilynyt vaakahuone, valmistumisvuosi 1663.

Pyhän Nikolain kirkko 

Lossikadun varrella on paljon ravintoloita ja kahviloita.
Poliisitalo

Päivän lopuksi vierailimme vielä Kudjapen hautausmaalla kaupungin itälaidalla. Hautausmaa (kalmistu) on perustettu 1780-luvulla ja sitä pidetään yhtenä Viron taiteellisesti arvokkaimmista hautausmaista. Se on arkkitehtoninen ja historiallinen suojelukohde. Vanhat sammaloituneet puut ja muurit hautamuistomerkkien ympärillä luovat viehättävän miljöön kuljeskella.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset