keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Toinen päivä Berliinissä ja kotiin!

Toisena Berliinin päivänämme lähdimme ensimmäiseksi tutustumaan DDR-museoon. Museo on hyvin suosittu ja olisin ostanut liput etukäteen netistä, mutta lippuja ei saanut kännykkään vaan ne olisi pitänyt tulostaa. Museossa ei ollut kuitenkaan tällä kertaa lainkaan jonoa, vaikka pienehkö paikka olikin tupaten täynnä ihmisiä. Saavuimme paikalle vasta yhdentoista jälkeen ja ilmeisesti valtaosa kävijöistä tulee jonottamaan lippuja heti aamulla. Interaktiivinen näyttely on täynnä asiaa, niin kepeämpää kuin vakavampaakin. Voit ajella Trabant-simulaattorilla, ihastella tuon ajan DDR-muotia ja -koteja ja vertailla tuotetarjontaa DDR:ssä ja Länsi-Saksassa. Huomaat miten hyvät olot valtaapitävillä oli, he saivat kaikkea länsimaista käyttöönsä helposti tavallisen rahvaan joutuessa tyytymään paljon vähempään. Voit käydä Stasin kuulusteluhuoneessa ja sellissä ja lukea miten ihmiset saatiin vakoilemaan toisiaan. Museossa on paljon nähtävä myös lapsille ja kaikkeen voi koskea. Museo on auki jokaisena päivänä klo 10-20.

Museon jälkeen kiertelimme kaupunkia turistibussin toisella linjalla (purple line). Kävimme katselemassa Spree-joen rannassa olevaa East Side Gallerya, jossa on 1,3 km:n pituinen pätkä muuria, jossa on taiteilijoiden maalauksia. Kaikkiaan taiteilijoita on 118 ja heitä on 20 eri maasta. Teokset ovat kantaaottavia väkivaltaa ja sortoa vastaan. Paikalta löytyy myös mukava kahvila venelaiturilla ja siltä pääsee jokiristeilylle.

Päivä kului nopeasti ja illalla emme enää lähteneet kaupungille, koska aamulla oli aikainen lento edessä. Olisin halunnut käydä vielä taidegallerioissa ja museoissa, mutta tällä kertaa ei niille jäänyt aikaa. Toinen päivä kului pitkälti ajellessa ja katsellessa. Nautinto on käydä kahviloissa ja ravintoloissa ja katsella ihmisiä. Berliini on täynnä erilaisia persoonallisia paikkoja. Klubit ovat myös suosittuja, mutta ne jäivät meiltä toiseen kertaan.

Hotellin aamiainen tarjoiltiin kuudesta lähtien, joten ehdimme syödä ennen taksimatkaa lentokentälle. Päivä kuluikin sitten matkustaessa. Lensimme ensin Air Balticilla Riikaan, jossa oli välilasku ja muutama tunti aikaa syödä ja tehdä ostoksia. Suomessa oltiin neljän maissa ja jatkettiin matkaa Helsingistä Poriin junalla. Kotona ei kun sauna lämpiämään. Tätä oli kaivattu puoli vuotta!

East Side Galleryn ehkä tunnetuin teos on tämä, joka kuvaa Leonid Breznevin ja Eric Honeckerin suudelmaa.


                                                           Muurin aukkoon oli ripustettu lemmenlukkoja.


                                                                           Ajankuvaa DDR-museossa
                                                                     Kuulustelijalla on tiukka ilme.


            Lounaalla pienessä italialaispaikassa, jossa oli myytävänä viinejä, mutta sitä ei saanut juoda ruuan kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset