sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Hämmästyttävä terrakotta-armeija

Pekingistä lensimme Xi´aniin. Se on 8 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jonka tunnettu historia ulottuu 3000 vuoden päähän. Kulttuurihistoriallisesti Xi´an kuuluu Kiinan neljän tärkeimmän kaupungin joukkoon. Sen tunnetuin nähtävyys on terrakotta-armeija.

Laadukkaan tuntuinen hotellimme Xi´an Grand Park Hotel oli  keskeisellä paikalla ja henkilökunta oli pääosin kielitaitoista. Aamiainen oli erittäin monipuolinen ja maukas. Ikkunastamme avautui näkymä edessä olevalle aukiolle ja taustalla näkyi kaupunginmuuri. Se rakennettiin aikoinaan ympäröimään Tang-dynastian (618-907) pääkaupunkia.Terrakotta-armeijan näkeminen oli yksi etukäteen eniten odottamistani kohteista. Se on yksi maailman merkittävimpiä historiallisia löytöjä. Keisari Qin Shihuangdin hautaa vartioimaan rakennettiin lähes 8000 luonnollista kokoa olevaa yksilöllistä sotilaspatsasta ja satoja hevosia. Armeija löytyi 1974 maanviljelijän etsiessä kaivonpaikkaa. Armeijan kohtaaminen on häkellyttävän upea kokemus. Siellä tajuaa kuinka valtava työ on ollut koota patsas pienistä palasista. Eri halleissa pääsee näkemään työn etenemistä vaihe vaiheelta. Materiaalia on edelleen runsaasti odottamassa entisöintiä.
Muuta ohjelmaa Xi´anissa oli mm. kalligrafian oppitunti. Kalligrafia on Kiinassa merkittävä taidemuoto, kirjoittamisen taidetta. Kiinan kielessä on kymmeniä tuhansia kirjoitusmerkkejä, mutta jo 2000 merkin tunteminen vastaa virallista lukutaitoa.


Tässä oma tulkintani sanasta "onnellisuus".

Pieni villihanhipagodi Xi´anin museosta päin kuvattuna.

Muslimikatu

Illalla halukkaat pääsivät kokeilemaan taikinanyyttien (dumplings) tekoa, joita saimme sen jälkeen päivälliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset