keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Kaupunkiloma Budapestissä

Pidän Budapestistä. Se on inhimillisen kokoinen suurkaupunki, jossa on rento ja mukava tunnelma. Kaupunki on monipuolinen kaupunkilomakohde. Liikkuminen on helppoa sujuvan julkisen liikenteen ansiosta ja majoitustarjonta on runsasta. Puistoja on paljon ja vanhaa historiaa henkiviä rakennuksia on kaikkialla. Kaupungin halki virtaa Tonava, joka jakaa kaupungin Budan ja Pestin alueisiin. Itäpuolella olevaa Budaa hallitsee Linnavuori, jossa sijaitsee entinen kuninkaanlinna. Itäinen Pestin puoli on maastoltaan tasaisempaa ja siellä sijaitsee monia mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuten Sankarien aukio, laaja kaupunginpuisto, ooppera ja tietenkin mahtava Parlamenttitalo. New Yorkin Fifth Avenuen veroiseksi verrattu katu Andrássy út halkoo keskustaa. Tonavan poikki kulkee useita siltoja, joista kuuluisin lienee Ketjusilta.

Tällä kertaa meillä oli lapsi mukanamme, joten räätälöimme loman 7-vuotiaalle sopivaksi. Lennot olivat Tampereelta Ryanairilla, joten kotoa kentälle ajoi reilussa tunnissa. Lähtö lennolle oli aamupäivällä ja saapuminen takaisin Suomeen illalla. Perille olimme varanneet etukäteen taxin, joka kuljetti meidät hotelliimme. Hotelli oli Budan puolella rauhallisella omakotialueella oleva pieni hotelli Dominika Apartman. Meillä oli kaksi huonetta, pieni keittonurkkaus ja suuri parveke. Tytön kannalta tärkeintä oli uima-allas, joka oli ahkerassa käytössä joka päivä. Se olikin tarpeen, sillä lämpötila oli todella kuuma, joka päivä 30 asteen tietämillä. Neljä yötä maksoi vain 300 € ja aamiainen kuului huoneen hintaan. Lähistöllä oli yksi ravintola, mutta ei kauppaa. Hotellista sai ostaa vain juomia. Bussi kaupunkiin lähti muutaman sadan metrin päästä ja se kulki kymmenen minuutin välein.

Ostimme kahden päivän liput turistibussiin, jotta välttyisimme pitkiltä kävelyiltä lapsen kanssa kuumassa kaupungissa. Kaupunginpuistossa sijaitseva eläintarha oli lapselle mieluinen kohde, jossa vierähtikin puoli päivää. Mukava kokemus oli myös Tonavan risteily, joka kuului bussilipun hintaan. Laiva kiersi Margitinsaaren. 1800-luvulla Habsburgeihin kuuluva aristokraatti rakennutti saarelle metsästyspalatsin. Saari kehittyi vähitellen puistokaupunginosaksi, jonne pääsi siipiratasaluksella ja myöhemmin rakennetulla yhdyssillalla. 1908 saari julistettiin yleiseksi puistoksi. Kuumia lähteitä alettiin hyödyntää kylpylöissä. Kylpylät ovatkin tärkeä osa Budapestiä.

Nousimme Linnavuorelle 1800-luvulla rakennetun köysiradan (sikló, funicular) kyydissä. Se lähti Ketjusillan päästä. Ylhäällä ihailimme maisemia ja tutustuimme Picasson näyttelyyn taidemuseossa. Ihmeen kiinnostunut oli pikkuinen matkailijakin taiteilijan töistä. Viisasta oli keskittyminen vain tähän näyttelyyn ja jättää muut osat väliin, muutoin tuskin lapsen mielenkiinto olisi jaksanut riittää koko ajaksi. Matkan kesto keskiviikosta sunnuntaihin oli sopiva ja oli mukava kuulla paluulennolla tytön suusta kysymys: "Milloin mennään uudestaan Budapestiin?"


                                                          Näkymä hotellin parvekkeelta.


                                            Eläintarhan kaunis jugendtyylinen norsutalo
                                  Näkymä Gellert-vuoren huipulla olevalta Citadellalta


                                                                 Sankarien aukio


                                                                  Parlamenttitalo


                                                          Synagoga                                           Kävellen Ketjusiltaa pitkin Budan puolelle


                                                         Siklólla ylös Linnavuorelle
Suosituimmat postaukset