tiistai 23. tammikuuta 2018

Orkideapuutarhan pitkä historia

Kasvitieteellisen puutarhan lisäksi toinen viehättävä ja ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on Orkideapuutarha (Jardín de Orquídeas). Se on helppo löytää, kun lähtee kulkemaan tietä kohti Jardin Botanicoa. Se tulee vastaan melko pian vasemmalla puolella pienellä sivukadulla. Sinne pääsee myös omasta sijainnista riippuen oikaisemaan Calle Valois -kadulta rappusia pitkin ylöspäin (opaskyltti). Puutarha on avoinna päivittäin 9.30-17.30. Puutarhassa on paljon muutakin kuin orkideat, mm. jättiläismäinen vanha pinja, joka näkyy alhaalta kaupungista päin katsottuna kaikkia muita korkeampana puuna. Siellä on allas kultakaloineen, pieni suihkulähde ja suuri lintuhäkki papukaijoineen. Kahvilassa tarjoillaan kahvia ja virvokkeita.

Huvila rakennettiin 1730 skotlantilaisen viinikauppiaan John Paisleyn toimesta. 1774 se siirtyi Archibald Littlelle, josta on jäänyt nimi Little´s place, espanjaksi Sitio Litre. Little perusti talon puutarhan ja työtä jatkoi 1856 paikan ostanut Charles Smith. Perhe omisti paikan aina vuoteen 1996 eli 140 vuoden ajan. Monia kuuluisuuksia on vuosien varrella vieraillut puutarhassa joko perheen vieraina tai osallistuneena johonkin lukuisista puutarhajuhlista. Yksi kuuluisimmista henkilöistä on William Wilde (kirjailija Oscar Wilden isä), mutta ehkä tunnetuin vieraista on taiteilija Marianne North, joka on kuuluisa puutarhamaalauksistaan. Hän vietti talossa kaksi kuukautta 1875 maalaten useita Teneriffa-aiheisia tauluja.

Lukuisista juhlavieraista voisi mainita kolme: Sir Richard Burton, Agatha Christie ja Alexander Humboldt. Christie sijoitti romaaninsa The Mysterious Mr. Quin Puerto de la Cruziin. Humboldt oli kuuluisa kasvitieteilijä ja tutkimusmatkailija. Richard Burton puolestaan löysi Tanganika-järven ja hän oli ensimmäinen eurooppalainen, joka saapui Mekkaan (muslimiksi pukeutuneena). Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan kolmen eroottisen itämaisen teoksen kääntäjänä (The Kamasutra, The Perfumed Garden ja The Arabian Nights).

Huvila on edelleen yksityisomistuksessa, mutta iloksemme omistajat päättivät avata puutarhan vierailijoille. Orkideakokoelma on yksi Kanarian kauneimmista ja se on vanhin (240 vuotta) Teneriffalla yhä toimivista puutarhoista eli 240 vuotta on ollut koko ajan brittiläisten perheiden omistuksessa.


Pinja parvekkeeltamme nähtynä.


600-vuotias lohikäärmepuu.


Talo päädystä kuvattuna.

... ja takaa pohjoisesta nähtynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukset