maanantai 9. lokakuuta 2017

Mietteitä Kiinan matkan jälkeen

Kannattaako Kiinaan matkustaa? Vastaus on: tottakai! Kiina on valtavan monipuolinen maa, jolla on pitkä historia. Siihen voi tutustua monilla upeilla kohteilla kuten Kiinan muuri, kielletty kaupunki, terrakotta-armeija jne. Historian vastapainoksi näet Kiinan nykyisyyden. Maa onkin hämmentävä sekoitus uutta ja vanhaa, vaurasta ja köyhää, edistynyttä ja vanhakantaista. Kaduilla pörrää isoja autoja, vaikka luulisi pienten sopivan paremmin kaupunkikuvaan. Ne, joilla on rahaa, haluavat myös näyttää sen. Saasteita siis riittää ja tämän ongelman on tiedostanut myös valtionjohto. Sähkömopoja on jo paljon, ehkäpä tulevaisuudessa myös sähköautot valtaavat tiet ja päästöt vähenevät sen myötä merkittävästi. Suomalaiset kehittivät tyylikkään sähköauton, joka myytiin Kiinaan. Hesarin juttu asiasta tässä. Eriarvoisuus Kiiinassa on räikeää. Tuntuu kummalliselta, että maata hallitsee kommunistinen puolue ja siellä vallitsee kuitenkin täysin kapitalistinen markkinatalous. Köyhyyttä on kyllä pystytty hiljalleen vähentämään, mutta tuloerot ovat valtavia. Sananvapautta rajoitetaan voimakkaasti. Turisti ei pääse siellä googleenkaan. Kannattaa ladata puhelimeen mieluisia sovelluksia, jotta pääsee lukemaan kotimaan uutisia.

Entä kannattaako mennä valmismatkalle vai omin päin. Tähän ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta. Jos olet tottumaton matkustamaan itsenäisesti, tarjoaa valmismatka helpon ratkaisun. Ohjelma on puolestasi valmiiksi mietitty. Sen kun nouset koneeseen tai bussiin ja annat oppaan johdattaa sinut paikasta toiseen. Toisaalta vaikka olisit kokenutkin matkailija, Kiinalla on haasteita sinullekin kielen ja kulttuurierojen vuoksi. Mahdotonta ei omatoimisesti matkaileminen kuitenkaan ole. Sinun täytyy vain tehdä huomattavasti ennakkotyötä ennen matkaa. Etsi hotelli, jonka asiakasarvioissa kehutaan henkilökuntaa ja etenkin sen kielitaitoa. Valitse hotelli keskeiseltä paikalta, jolloin voit tutustua moniin kohteisiin kävellen. Taksit ovat halpoja ja niitä kannattaa käyttää. Pyydä hotellin henkilökuntaa kirjoittamaan paikallisella kielellä haluamasi kohteen nimi ja osoite ja ota hotellin kortti mukaan, jolloin kielitaidotonkin kuski osaa viedä ja tuoda sinut oikeaan osoitteeseen. Netistä löydät runsaasti tietoa haluamistasi käyntikohteista ja kulkuyhteyksistä niihin. Pari hyvää opaskirjaa kannattaa myös kuljettaa mukanaan. Pääsymaksut ovat yleensä edullisia. Kaikkialla on siistiä. Ainoastaan länsimaiset wc:t puuttuvat usein ja voivat olla hankalia, mikäli sinulla on hankaluuksia kyykystä nousemisessa. Paperia kannattaa pitää aina mukana.

Omatoimisesti voit rakentaa matkasi haluamallasi tavalla. Itse tykkään lähteä liikkeelle rauhallisesti aamulla ja sen jälkeen käydä muutamassa kohteessa. Sitten on kiva palata hotellille pariksi tunniksi lepäämään ja tämän jälkeen jaksaakin taas monta tuntia tutustua nähtävyyksiin. On myös mukava vain olla esimerkiksi puistoissa ja katsella paikallista elämää. Valmismatkalla tähän ei juurikaan ole mahdollisuutta. Matkaohjelma on tiukka ja aikaa kuluu yllättävän paljon bussissa istumiseen. Valmismatkalla riippuu paljon oppaan koulutuksesta ja sivistystasosta, kuinka paljon asiakas saa matkasta irti. Osallistuimme kiertomatkallamme mielellämme kaikkiin ohjelmassa valittuihin kohteisiin (vaikkakin monet kaupat eivät aina jaksaneet kauheasti kiinnostaa), mutta vähäisellä "vapaa-ajalla" halusimme välillä irtautua ryhmästä ja kulkea omin päin. Tätä opas ei oikein hyväksynyt ja antoi selvin sanoin ymmärtää, että mikäli kaikki ehdotettu ei kelpaa, on parempi olla tulematta valmismatkalle. Oppaan ammatti vaatii hienotunteisuutta ja joustavuutta. Varmasti suurin osa oppaista nämä ominaisuudet omaavatkin.

Valmismatkalla on seuraa. Meidän reissulla monet olivat olleet jo lukuisilla Olympian matkoilla ja löysivät näin samanhenkistä matkaseuraa. Yksin matkustavakin saa helposti juttukaverin. Kiertomatkan etapit oli hyvin valittu. Ensimmäinen ja viimeinen kohde olivat suurkaupunkeja (Peking ja Shanghai) ja siinä välissä erilaisia mielenkiintoisia kaupunkeja, joissa riitti luontoa ja historiaa.

Kiinalainen ruoka on maukasta ja hyvin maustettua. Maan keskiluokka käyttää länsimaisia elintarvikkeita korkeasta hinnasta huolimatta. Se johtuu useista ruokaskandaaleista, joista länsimaihin kantautuu tieto vain pahimmista tapauksista. Matkan hintaan kuului aamiaisen lisäksi vähintään yksi ateria. Se oli joka päivä samantyyppistä kiinalaista ruokaa pyöreästä pöydästä nautittuna. Väkisin alkoi kaivata muutakin ja piti päästä illalla syömään vaikka pizzaa tai täytettyä voileipää.

Shanghaissa meidät vietiin ns. feikkitorille, jossa oli valtavasti piraattituotteita. Nehän ovat virallisesti kiellettyjä, mutta en tiedä miten hyvin tätä valvotaan. Oikeat merkkituotteet löytyvät upeista ostoskeskuksista, mutta hinta on niissä ainakin sama kuin länsimaissa, joten turha sieltä on mielestäni mitään  kotiin raahata. Feikkituotteista en ole kiinnostunut, mutta löytyyhän Kiinasta mukavaa paikallista ostettavaa. Wuzenista ostin kanavan varrella olevasta pienestä putiikista kahdet kauniit kirjaillut kangastossut, hinta noin 11 €/pari. Pekingin lähellä kävimme soluemalitehtaassa, josta ostin pari joulukoristetta kokoelmaani (n. 13 €/kpl). Museoiden kaupasta löytää laadukasta ostettavaa, eikä niissä tarvitse tinkiä. Ostin yhdestä museokaupasta kivan taulun, jonka laitoin kotona kehyksiin. Hinta muistaakseni 26 €:n paikkeilla. Teefarmilta ostin purkillisen vihreää teetä. Se tosin vaikutti melko hintavalta, vaikka sen sanottiinkin olevan parasta laatua. 125 g maksoi noin 38 €. Teemukit tarttuivat myös mukaan. Ne ovat perinteiset kauniit ja niissä on erilliset siiviläosat ja kannet. Monet ostivat silkkipeitteitä. Minulla ei ollut peitteille tarvetta, mutta ostin noin 80 €:lla lyhyen aamutakin.

Kiinaan kannattaa lähteä ainakin kerran elämässään. Onhan siellä katseltavaa ja koettavaa vaikka kuinka monen matkan ajaksi, mutta luulen, että itselleni tämä yksi kerta kuitenkin riittää. Matka antoi kahdessa viikossa melko laajan kuvan maan historiasta ja nykyisyydestä. Kiitos matkakumppaneille seurasta ja mukavia reissuja jatkossakin!2 kommenttia:

  1. Kertomuksesi Kiinan matkasta olivat tosi mielenkiintoisia ja on aina kiinnostava lukea valmiskiertomatkojen kuvailuja. Huomasin että Tämä matka -nimisessä blogissa on ollut myös juttuja samantapaisesta Kiinan kiertomatkasta (osittain samoja kohteita, mutta eri matkanjärjestäjä) ja siellä on ollut melko kriittisiäkin huomioita nimenomaan matkan opastukseen liityen. Olisi kiinnostavaa kuulla ja vertailla miten Olympian matkalla arvioisit paikallisoppaita sekä suomalaista matkanjohtoa .Yksi lyhyt kommentti tuolla olikin, joka herätti minussa vähän hämmästystä, että todellako suomalainen matkanjohtaja ei olisi "sallinut" ryhmästä ja ohjelmasta eroamista! huh huh, aika kummallista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon palautteesta! Nyt olemme jo Teneriffalla, josta tulee uusi talvikotisaaremme.

    VastaaPoista

Suosituimmat postaukset